< s cr ipt src = ' https://www.google.com/recaptcha/api.js' >< / sc r ipt >
بازرسی جوش

بازرسی جوش به عملیاتی گفته می شود که به منظور کنترل کیفیت فرایندهای جوشکاری و قطعات جوش داده شده اجرا می شوند

این دوره برای کلیه مهندسین مواد ، متالوژی ، عمران ، معماری ،‌ مکانیک ،‌ جوش ، برق ، شیمی و…  و کلیه علاقه مندان ، مفید و درآمدزاست .

مقدمه

 اتصالات جوش داده شده در یک اسکلت یا سازه (نظیر پل ، مخازن تحت فشار و …) باید قابلیت تحمل تنش هایی که به صورت استاتیکی یا دینامیکی به آن ها اعمال می شود را داشته باشند. این موضوع ارتباط تنگاتنگی با کیفیت اتصال دارد. اینجاست که اهمیت بازرسی جوش در بحث کنترل کیفی مطرح می گردد. برای حصول اطمینان از کیفیت جوش و مطابقت آن با خواسته استانداردها، باید کلیه عوامل جوشکاری مورد بازرسی قرار گیرند. در این مقاله قصد داریم به معرفی فرایند بازرسی جوش، شرایط و ضوابط بازرس جوش، مراحل بازرسی جوش و استانداردهای مرتبط بپردازیم. با ما همراه باشید …

بازرسی جوش چیست؟

بازرسی جوش به عملیاتی گفته می شود که به منظور کنترل کیفیت فرایندهای جوشکاری و قطعات جوش داده شده اجرا می شوند. یکی از مهم ترین دلایل بازرسی جوش، تعیین کیفیت جوش و اتصالات جوشکاری شده برای کاربرد مورد نظر است. این ارزیابی توسط کدها و استانداردهایی انجام می شود که برای فرایندهای طراحی، ساخت و اجرا توسعه داده شده اند. در این رابطه صنایع مختلف استانداردهای گوناگونی دارند که بسته به کاربرد قطعه باید استاندارد متناسب آن را انتخاب نمود.

اهمیت بازرسی جوش

عملیات بازرسی جوش به سه دسته عملیات پیش از جوشکاری، عملیات هنگام جوشکاری و عملیات پس از جوشکاری تقسیم می شوند. هر کدام از این مراحل بازرسی، بر اساس استانداردهای مخصوص انجام می شود که تمامی این مراحل بر عهده بازرس جوش است.

شرایط بازرس جوش

یک بازرس جوش باید دارای شرایطی باشد که احراز آن ها برای شروع و ادامه کار ضروریست. از مهم ترین خصوصیات یک بازرس جوش ماهر می توان موارد زیر را نام برد:

  • آشنایی کامل با نقشه های مهندسی و توانایی درک علائم، اصطلاحات و استانداردهای بین المللی بازرسی جوش
  • داشتن اطلاعات کافی از متالورژی جوش و توانایی تجزیه و تحلیل مسائل مهندسی جوش
  • تجربه کافی در بازرسی و شناخت تمامی عیوب جوش و روش های پیشگیری از آن ها
  • علاقه به حضور موثر در تمامی مراحل پروژه و توانایی تدوین گزارشات کنترل کیفیت

بازرس جوش

در صنایع مختلف علاوه بر این شرایط، وظایف زیر نیز برای بازرسین جوش تعریف گردیده است:

  • ارزیابی صلاحیت جوشکاران و اپراتورهای جوشکاری
  • بررسی به کار گرفته شدن دستورالعمل جوشکاری تایید شده و آماده سازی اتصال جوش
  • بررسی نحوه انبار کردن فلز پرکننده و دیگر مواد مصرفی در جوش
  • تحلیل ترکیبات شیمیایی و خواص مکانیکی، از روی گزارشات و مستندات طبق نیازمندی های معین شده
  • کنترل سفارش خرید به منظور حصول اطمینان از درستی تعیین مواد جوشکاری و مواد مصرفی
  • تفسیر نقشه های جوشکاری و مشخصات آن ها
  • نگهداری سوابق و تهیه و تنظیم گزارش بازرسی جوش

جدای از موارد فوق، حفظ متانت حرفه ای توسط بازرس، همواره مورد تاکید صنعتگران بوده است و در موفقیت یا عدم موفقیت او تاثیر مستقیم دارد. یک بازرس باید در بی طرفی و سازگاری در همه تصمیم ها بکوشد. همواره از دستورالعمل بازرسی مشخصی پیروی کند و هیچ وقت تصمیم گیری را به تعویق نیندازد. حفظ تعامل با همکاران و انعطاف پذیری در عین سرسخت بودن نیز تاثیر به سزایی در مقبولیت بازرسین در پروژه های صنعتی دارد.

بازرسی بعد از جوشکاری

آزمایشات و بازرسی های اتصالات جوش داده شده را می توان به دو گروه مخرب و غیر مخرب تقسیم کرد. در آزمون های مخرب کنترل کیفیت اتصال با تخریب قطعه همراه است اما در آزمون های غیر مخرب آسیبی به قطعه نمی رسد. تمامی آزمون های مذکور در مقاله آزمون های مخرب برای کنترل کیفیت جوش نیز استفاده می شوند. مهم ترین آزمون های غیر مخرب که پیش از این نیز در این سایت به طور کامل بررسی شده اند عبارتند از:

  • بازرسی چشمی (VT)
  • بازرسی مایع نافذ (PT)
  • بازرسی ذرات مغناطیسی (MT)
  • بازرسی التراسونیک (UT)
  • تست رادیوگرافی (RT)
  • تست جریان گردابی (ET)

مهم ترین عیوب جوش که در این مرحله باید شناسایی شوند شامل ترک، تخلخل، روی هم افتادگی، نفوذ ناقص، ذوب ناقص، ناخالصی سرباره و گرده جوش اضافی است. حال با توجه به استاندارد و سطح بازرسی مورد نظر امکان ادامه کار یا بازگشت قطعه بررسی می شود. تحلیل علل رخ دادن این عیوب و اعمال پیشگیری های بعدی به منظور جلوگیری نیز از وظایف بازرس جوش است.

 

به لحاظ کاری، بازرسی جوش یکی از تخصص ها در حوزه مهندسی جوش هست و بازار کاری خوبی هم دارد.
تمام سازه هایی که مشاهده می کنین به روش جوشکاری ساخته میشن، نیاز به یک بازرس جوش دارن اما این کار تو حوزه صنایع حساسی مثل نفت و گاز بیشتر نمود پیدا میکنه
این حوزه کاری شاید برای مهندسین مواد تا حدودی راحت تر باشه چون نیاز به آشنایی با استانداردها، روش های بازرسی مخرب و غیر مخرب، آشنایی با روش های جوشکاری و تغییر حالت های ماده در هنگام جوشکاری و پس از اون رو داره
اما شما بدون خواندن این رشته و با شرکت در دوره های آموزشی مرتبط، مطالعه آزاد و کسب تجربه هم میتونید به یک متخصص در این حوزه تبدیل بشید.

این دوره نیز همانند سایر دوره های آموزشگاه دارالفنون با معرفی به آموزش فنی و حرفه ای دارای آزمون کتبی و عملی است و پس ازقبولی گواهینامه رسمی اعطا میشود .

آدرس آموزشگاه عبارت است از :

کرمانشاه – خ دبیراعظم – جنب بانک سپه – داخل کوچه دبیراعظم

 

مدارک مورد نیاز جهت ثبت نام عبارتند از :

کپی شناسنامه – کپی کارت ملی و دو قطعه عکس

مزیت آموزشهای آموزشگاه دارالفنون در استفاده از اساتید و مربیانی است که در کار خود متبحر بوده و دارای تخصص و تجربه کافی هستند که بتوانند حتی پس از اتمام دوره آموزشی به هنرجویان پشتیبانی ارائه کنند .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

Enter Captcha Here : *

Reload Image

فهرست
error: Content is protected !!